Marithas Hörna

Marithas Hörna

JAG HAR NY BLOGGADRESS!

Nytt år- nya förändringar...

Jag har bestämt mig för att starta upp året på ny blogadress. Min nya blogg hittar du istället på www.frolid.eu/blogg

Det ger lite mer utrymme för att leka lite med bilder, kategorier, länkar och annat..

Jag kommer att dubbelposta mina inlägg ett tag, men om du har ett bokmärke på min blogg så byt gärna ut det direkt, så du kan fortsätta följa mig..

Ha ett bra 2012!

Romresa del 2

Rom resan 2009Posted by Maritha Tue, October 27, 2009 19:43:06

Dag2, Fredag

Efter en stadig frukost bestående av en Cappuccino, 1fralla med nötcreme och 2 croissant:er så letade vi oss fram till den plats där bussen släppte av oss igår. Vi inväntade alla och åkte till SanPietro, Peterskyrkan. Det var mäktigt. Vilket enormt bygge! Och så rent och fint allt är. Vi hade tyvärr bara en timme på oss, men vi var där tidigt så det var inte så långa köer. För att undvika trappor i möjlig mån så lät vi bli att gå upp i kupolen eller ner i katakomberna. Fast det skulle jag gärna gjort såhär i efterhand. Ett ”måste” är att klappa Paulos på fötterna, för att få välsignelse. Så gjorde även jag. Den stackarn har dock inga tår kvar, för det är många som har klappat och pussat på honom genom åren… Vi handlade lite i pilgrimsbutiken. Ett halsband till mig och en Ängel till Jerrie. Det hade hon specifikt önskat. En Ängel från Vatikanen.. Vi skyndade sedan tillbaka till bussen. Den var inte där. Liv ringde och skällde och förklarade för oss att han inledde dagen med att berätta att vi skulle sluta en timme tidigare än bokat. Han skyllde nu på trafiken, en trasig buss och lite annat. Olika saker var gång. Vi blev alla lite irriterade för vi hade ju kunnat ha spenderat tiden i Kyrkan istället! Efter en timmes väntan kom han med bussen. Sur som ättika var han. Och Liv.

Vi fortsatte till San Clementekyrkan. En relativt ny kyrka som är byggd ovanpå en kyrka som är byggd ovanpå en kyrka.. Så allra längst ner där vi kunde gå var det utgrävt den ursprungliga kyrkan från 300talet. Det var också en märklig känsla att gå där. Där längst ner fanns en öppen källa som är samma som det var då. Och det är från den källan som dricksvattnet till stadsdelen tas fortfarande!
Utanför kyrkan där så åt vi pizza. Det var riktigt gott. Solen sken på oss och många letade reda på skugga.

Vi åkte till San Paulo Fuori le Mura, Paulos kyrka, en av de fyra huvudkyrkorna i staden. Ytterligare ett stabilt och imponerande bygge i marmor. Det är här som legenden säger att Paulos var begravd så kyrkan är uppbyggd på denna plats. Det är byggt en helgedom över sarkofagen, som faktiskt var synlig. Under utgrävningar 2002-06 så hittades det faktiskt något som antagligen är Paulos sarkofag. Cool!
Det finns mängder av porträtt i långa rader runt i hela kyrkan. En för varje påve från Petrus till dagens Benedictus. Sägnen säger att när rundlarna att måla porträtt i tar slut, så går världen under. Det finns bara 5 tomma platser kvar. Porträttrundlarna är de som syns mitt i nästa bild, från sida till sida..

Nästa stopp på resan är Capitolium. Den minsta av Roms sju kullar. Vilken utsikt! Hela forum Romana låg där nedanför. Jag bestämde mig för att ta trapporna uppåt för att få bättre utsikt över hela staden. Jonas hade ont i foten så han stannade nere. Och vilken utsikt!

Forum Romana i sin helhet, Forum Trajanus byggd mellan 107 och 113 e.kr. Colosseum, detta imponerande bygge som är snart 2000 år gammalt. När jag skulle gå ner igen så gick jag genom museét. Mycket krigsherrar var det där och även en utställning om Drottning Kristina. Det var lite intressant att se. Ut kom jag dock inte. När jag väl hittade en utgång så var jag på gatuplan, 5 trappor ner. Panik. Ont i knän och höfter. Hittar inte ut. Frågade i bokshoppen vart jag skulle gå, men de fattade inte vart jag ville. Så jag knatade alla 5 trapporna upp igen. Och då på utsidan två våningsplan ner sen.. Inte alls kul. Men Jonas kramade om mig när jag kom fram och då blev jag lite lugnare iaf. Vi såg även huset som Marcus bodde i när han skrev sitt evangelium. På andra sidan huset är balkongen som Mussolini stod och dikterade ifrån. Tillbaka till bussen. Åkte till Johanneskyrkan, San Giovanni in Laterano, Ytteligare en av de 4 huvudkyrkorna.. Busschaffören var otrevlig och fortsatte att bråka med Liv och när vi stannade vid -vad det nu hette- blev det ett snabbstopp. Det var några som gick hela trappan upp, på knäna som det ska göras. Inte vi dock. Busschaffören hotade med att köra ifrån oss om vi inte var på plats i tid. På vägen tillbaka till hotellet höll han på att köra över en vespa. Tvärbroms.

Efter lite fika så blev vi insläppta hos St. Egido. Där berättade Mauro (Biancas Italienare) och Leonardo om verksamheten. Som grundades 1968 av studenter. Det var intressant att höra deras historia och så fascinerande att det fungerar. Allt bygger på vänskap och omtanke.. Fast det är en helt annan historia. Huset vi satt i är inte deras, men det är ett hus som de ockuperar för att härbärgera papperslösa. De har en matlokal åxå, i en annan del av stadsdelen. Där serveras mat till drygt 1000 personer OM DAGEN. Och alla blir serverade vid bordet, alltid tre rätter och alla får en pratstund. Ingen ska vara osynlig. De har mässor i Trasteveres kyrka varje fredag, så också idag så vi promenerar över torget för att ta del i den. Det är verkligen MASSOR av folk som kommer och kyrkan fylls. Då pratar vi inte om en liten kyrka i ett bysammhälle i Sverige utan en stadsdelskyrka. Med 3 bänkrader och tre skepp.. Imponerande! Efter mässan blev vi nästintill utkörda ur kyrkan. Lite Seså, nu är det slut.. Vi var ett gäng ur sällskapet som letade in oss till en krog och åt mat. Fick bra service och mycket god mat.

Och så var Klockan halv tolv när vi kom till hotellet och bäddade ner oss..